Selaa verkkokaupan osastoja ja tuotteita

Uusi Koronavirusvariantti Omikron (B.1.1.529) Herättää Suurta Huolta Ympäri Maailmaa

Uusi koronavirusvariantti omicron herättää suurta huolta ympäri maailmaa ja hallitukset ympäri maailmaa ovat ryhtyneet suojelemaan kansalaisia viruksen leviämistä vastaan.

Uusi herkemmin tarttuva koronavirusvariantti löydettiin ensimmäisen kerran Etelä Afrikassa ja on löytynyt sen jälkeen useassa maasta.  WHO ilmoitti 26.11.2021 nostavansa Omikron koronavirusmuunnoksen (B1.1.529) huolta aiheuttavien koronavirusmuunnosten listalle, samalla sille annettiin nimeksi omicron. Eurooppalainen tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC on omassa riskiarviossa 26.11.2021 ilmoittanut odottavan uuden omikron koronavirusmuunnoksen leviävän Euroopassa ja aiheuttavan merkittävän tai erittäin merkittävän terveysuhan EU maiden kansalaisille. (THL, Muhonen)

 

Miten Omikron variantti eroa aikaisemmista koronaviruksen muodoista?

Omikron virus eroa muista koronavarianteista sen mutaatioiden suhteen. Omikron virusmuunnoksessa on todettu olevan jopa 50 mutaatiota, joista 32 kohdistuu viruksen piikkiproteiiniin, jonka avulla virus telakoituu ihmisen soluihin.

Tällä hetkellä Euroopassa jylläävässä Delta-variantissa on vertailun vuoksi 15 mutaatiota, joista kaksi koskee piikkiproteiinia. Delta variantti pystyy näillä mutaatioilla heikentämään rokotteiden tuomaa suojaa, joiden toiminta perustuu siihen, että ne muodostavat immuniteetin piikkiproteiineja vastaan.

Omikron variantin mutaatioiden joukossa, on löytynyt mutaatioita kuten N501Y, josta tiedetään, että se vauhdittaa viruksen leviämistä. Muista mutaatioista ei ole vielä tietoa, ennen kun niiden toiminta on tutkittu laboratoriossa. (Bild)

Maailman lääkäriliiton puheenjohtajan Frank Ulrich Montgomeryn mukaan ilmoitti olevan erittäin huolestunut siitä, että Omikron-variantista voi tulla yhtä tarttuva, kun koronaviruksen Delta-variantista ja yhtä vaarallinen kun Ebolasta. (RTL)

Viitteitä Omikron-variantin tarttuvuudesta on saatu Etelä-Afrikasta, jossa tartunnat lähtivät räjähdysmäiseen nousuun viime viikolla ja suurin osan uusista tartunnoista on Omikron-variantin aiheuttamia. (Muhonen)

Useat maat ovat kiristäneet maahantulovaatimuksia ja asettaneet uusia rajoituksia Omikron virusvariantin takia. Israel on rajoittanut ulkomaalaisten matkustamista Israeliin kokonaan ja ohjaa myös rokotetut ulkomailta tulevat oman maan kansalaiset karanteenin. Britannia vaatii jatkossa kaikilta maahan saapuvilta matkustajilta koronatestin kahden päivän sisällä maahantulon jälkeen.

 

Suomessa hallitus päättää tänään uusista maahantulorajoituksista. Viime perjantaina THL päivitti maskisuosituksen, joka koskee sekä rokotettuja ja rokottamattomia. Uudessa 26.11.2021 annetussa maskisuosituksessa THL suosittelee maskien käyttöä sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Onko uusi Omikron variantti levinnyt jo Suomeen?

Tällä hetkellä Suomessa ei ole löytynyt vielä vahvistettua koronatartunta tapausta, joka on Omikron viruksen aiheuttama. On kuitenkin mahdollista, että uusi variantti on jo Suomessa, koska tällä hetkellä ei testata kaikki henkilöitä, joilla on koronavirukseen liittyviä oireita.

Useassa muissa Euroopan maissa on vahvistettu useita Omikron tapauksia. Virusta on löytynyt mm. Britanniassa, Saksassa, Tshekissä, Italiassa. Tanskassa epäillään kaksi perjantaina löytynyttä tartuntaa olevan uutta Omikron virusta ja lisäksi Hollannissa odotetaan maanantaina ja osa maista on keskeyttänyt ja rajoittanut lentoliikennettä. Lisäksi uusi koronavirusvariantti on löytynyt Australiasta, Israelista ja Hong Kongista.

 

Mitkä ovat Omikron variantin oireet?

Eteläafrikkalaisen lääkärin Angelique Coetzeen mukaan Omikron-variantin oireet eroaavat muiden koronaviruksen oireista. Oireet ovat erilaiset ja kevyemmät verrattuna aikaisemmin hoidossa olleiden koronavirus potilaisiin.

Omikronin viruksen oireisiin kuuluu korkea verenpaine ja vahva uupumus, mutta kenelläkään hoidossa olevista potilaista ei ole todettu maku- tai hajuaistin menetystä. Hoidossa olleista 24 potilaista, suurin osa on ollut perusterveitä ja valittivat väsymystä. Puolet heistä on ollut rokotettu. Potilaiden joukossa on ollut myös 6-vuotias tyttö, jolla oli kohonnut lämpötila ja erittäin korkea verenpaine. Tässä tapauksessa tytön oireet helpottivat kahden päivän kuluttua.

Omikron virus variantin oireet:

  • lihaskipuja
  • väsymys
  • erittäin voimakas väsymys
  • korkea verenpaine

Tällä hetkellä ei tiedetä vielä hirveän paljon Omikron-variantin aiheuttamista oireista. (Tagesschau, Reilly).

 
Suojaako FFP2 hengityssuojain tai FFP2 maski uudelta Omikron variantilta?

FFP2 hengityssuojaimet ja maskit suojaavat hyvin viruksilta ja bakteereilta. FFP2 hengityssuojaimia käytetään terveydenhuollossa suojatumaan ilmavälitteisesti ja aerosolitartuntana leviäviä tauteja kuten koronavirusta, Ebolaa ja lintuinfluenssaa vastaan ja ne soveltuvat parhaiten suojautumaan arkikäytössä uutta Omikron varianttia vastaan.

Tiivisti istuva FFP2 maski suodattaa tehokkaasti virukset ja bakteerit sisään – ja uloshengitetystä ilmasta. Paras tapa suojata itseäsi ja muita henkilöitä Delta- tai Omikron virusvarianttia vastaan on FFP2 hengityssuojaimen käyttö sisätiloissa.

Paras FFP2-luokan hengityssuojain Delta- ja Omikron varianttia vastaan löytyy täältä.

 

Miten voin suojautua uudelta Omikron variantilta?

Rokotteiden tehosta uutta Omikron varianttia vastaan ei ole vielä tarkkaa tietoa. Pfizer ja Moderna ovat käynnistäneet tutkimukset ja odottavat saavan tietoa tutkimustuloksista ja rokotteiden tehosta Omikron virusta vastaan kahden viikon kuluttua. Paras tapa suojautua koronaa vastaan on käyttää kasvomaskeja, FFP2-luokan hengityssuojaimia ja maskeja, noudattaa varovaisuutta, pitää riittävää etäisyyttä muihin ja huolehtia hyvästä käsihygieenasta. Tämä koskee sekä rokotettuja, että rokottamattomia.

Lähteet:

Bild 2021, Symptome sind mild ungewöhnlich aber mild 28.11.2021 (online) viitattu 28.11.2021 saatavilla https://www.bild.de/ratgeber/2021/ratgeber/corona-variante-omikron-symptome-ungewoehnlich-aber-mild-sagt-aerztin-78373292.bild.html

Muhonen H. 2021, Omikrontapauskia useissa maissa, Etelä-Afrikaasta Suomeen tulleet oireettomat matkustajat odottavat testituloksia – tämä uudesta koronamuunnoksesta tiedetään 27.11.2021 (online) viitattu 28.11.2021 saatavilla https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008435840.html

Patrick R. 2021, Omicron variant symptoms “unusual but mild” says South African doctor 27.11.2021 (online) viitattu 28.11.2021 saatavilla https://nypost.com/2021/11/27/omicron-variant-symptoms-unusual-but-mild-says-south-african-doctor/

RTL 2021, Mongomery befürchtet Virusvarianten ”so gefährlich wie Ebola” 27.11.2021 (online) viitattu 28.11.2021 saatavilla  https://www.rtl.de/cms/montgomery-befuerchtet-coronavirus-varianten-so-gefaehrlich-wie-ebola-4873623.html

Tagesschau 2021. Bisher keine Lebensgefahr durch Omikron 28.11.2021 (online) viitattu 28.11.2021 saatavilla https://www.tagesschau.de/ausland/corona-omikron-suedafrika-symptome-101.html