Selaa verkkokaupan osastoja ja tuotteita

Ota yhteyttä JV Tuonti

Ota yhteyttä

Voit ottaa yhteyttä meihin tällä sivulla olevalla lomakkeella, jolloin pyrimme vastaamaan viestiisi mahdollisimman nopeasti. Voit myös soittaa meille suoraan alla olevaan numeroon tai ottaa yhteyttä sähköpostitse.

Haluatko jälleenmyyjäksi?

Etsimme uusia jälleenmyyjiä koko Suomen alueelta, jos olet kiinnostunut myymään tuotteitamme ota yhteyttä [email protected]

Toimisto

Aukioloajat

FAQ - Usein kysyttyä.

Hengityssuojaimien vaatimukset - tarkista nämä

EU alueella myytävät hengityssuojaimet tulee täyttää henkilönsuojainasetuksen (EU) 2016/425 vaatimukset. Hengityssuojaimet kuuluvat asetuksen luokan III riskiluokkaan henkilönsuojaimiin.

Riskin III henkiklönsuojain suojaa käyttäjänsä sellaisilta riskiltä, joilla voi olla erittäin vakavia seurauksia, kuten pysyvä terveysvaurio tai kuolema. Suomessa ja EU alueella myytäviltä hengityssuojaimilta edellytään:

  • EU tyyppitarkastustododistus
  • EU vaatimustenmukaisuusvakuutus
  • hengityssuojain käyttöohjeet
  • CE merkintä ja suojaimen valvovan ilmoitetun laitoksen nelinumeroinen tunnusnumero
  • valmistajan ja hengityssuojaimen tunniste
Mitä tarkoittaa hengityssuojain luokitus EN 149:2001 standardi ja CE-merkintä?

Hengityssuojaimien luokitus tapahtuu EN 149:2001 + A1:2009 standardin Hengityksensuojaimet. Huikkasilta suojaavat suodattavat puolinaamarit. Vaatimukset, testaus, merkintä (Respiratory protective devices. Filtering half masks to protect against particles. Requirement, testing, marking) mukaisesti. Hengityssuojaimien luokitus tapahtuu suodatustehokkuuden mukaisesti kolmeen luokkaan: FFP1, FFP2 ja FFP3.

FFP sanan lyhenne tulee englannin kielen sanoista Filtering Face Piece. Muita nimiä hengityssuojaimille ovat hengityksensuojain, suodattava puolinaamari, maski ja suojamaski.

Hengityssuojaimille on Suomessa ja EU:ssa asetettu lakisääteisiä vaatimuksia (EU 2016/425 henkilönsuojainasetus) joiden täyttymistä valvovat kuluttaja- ja työnsuojeluviranomaiset.

 

Hengityssuojaimet ovat henkilönsuojaimia, jotka suojaavat terveyteen kohdistuvilta vaaroilta

Henkilönsuojain on laite, väline tai suojavaate, joka suojaa oikein käytettynä terveyteen kohdistuvilta vaaroilta.

EU:n henkilönsuojainasetuksen 2016/425 mukaiset sekä EN149:2001 standardin vaatimukset täyttävät hengitys suojaimet ovat henkilönsuojaimia.

 

Hengityssuojaimet CE merkintä

CE merkintä ja nelinumeroinen ilmoitetun laitoksen tunnus CE merkinnän jälkeen, kertoo, että hengityssuojain täyttää sille asetetut vaatimukset ja sen toimivuus on testattu.

Henkilönsuojaimiksi luokiteltuja hengityssuojaimia käytetään terveydenhuollossa, rakennustyömailla ja teollisuudessa ja ne ovat ammattikäyttöön soveltuvia. (SFS 2020)

 

Hengityssuojain FFP luokitus

Ennen suojaimen käyttöä on tärkeä selvittää hengityssuojaimen FFP luokitus ja varmistaa että suojain suojaa riittävästi.

 

FFP1 hengityssuojaimet

FFP1 hengityssuojaimet suojaavat ei-myrkyllisiltä kiinteiltä ja nestemäisiltä hiukkasilta (esim. öljysumulta, karkealta rakennuspölyltä, kotisiivous).

FFP1 maskin suodatustehokkuus on 80 % ja nimellinen suojauskerroin on 4. Suojaustehokkuus tarkoittaa, että hengityssuojain suodattaa hengitysilmasta yli 80 % keskimäärin 0.6 mikrometrin kokoisia haitallisia hiukkasia.

Suojauskerroin 4 tarkoittaa, että hengityssuojaimen kautta hengitetty ilma on 4 kertaa puhtaampaa, kun ympäristön ilma.

 

FFP2 hengityssuojaimet

FFP2 hengityssuojaimet suojavat FFP1 luokan lisäksi kiinteiltä ja nestemäärisiltä huikkasilta, jotka ovat terveydelle haitallisia (esim. bakteerit ja virukset, hieno betonipöly, hiontapöly, puupöly, kvartsipöly, kiillotuspöly, siitepöly, katupöly, savu, nesteaerosoli kuten sumu).

FFp2-luokan hengityssuojaimien suodatustehokkuus on 94 % ja nimellinen suojauskerroin on 12. Tämä tarkoittaa, että maski suodattaa hengitysilmasta yli 94 % keskimäärin 0.6 μm:n (mikrometri) kokoiset hiukkaset.

Suojauskerroin 10 tarkoittaa, että hengityssuojaimien kautta hengitetty ilma on 10 kertaa puhtaampaa, kun ympäristön ilma.

FFP2 hengityssuojaimia käytetään terveydenhuollossa ilmateitse leviäviltä viruksilta ja bakteereilta suojautumiseen.

 

Paras FFP2-luokan hengityssuojain terveydenhuollon käyttöön – katso testivoittaja tästä

Paras FFP2-luokan hengityssuojain venttiilillä rakennustyömaalle ja kodin remonttiin löytyy täältä

 

FFP3 hengityssuojaimet

FFP3 hengityssuojaimet suojavat FFP1 ja FFP2-luokan lisäksi erittäin myrkyllisiltä kiinteiltä ja nestemäisiltä hiukkasilta (esim. homepölyltä, asbestilta, kvartsipölyltä, bakteereilta ja viruksilta).

FFP3 luokan maski suodatustehokkuus on 99% ja nimellinen suojauskerroin 50. Tämä tarkoittaa, että FFP3 hengitys suojaimet suodattaa hengitysilmasta yli 99 % 0.3 mikrometrin kokoon asti olevat hiukkaset.

Suojauskerroin 50 tarkoittaa, että hengityssuojaimien kautta hengitetty ilma on 50 kertaa puhtaampaa, kun ympäristön ilma. FFP3 suojaimen maksimivuoto saa olla korkeintaan 5 %.

Tarkempaa tietoa hengityksensuojaimien vaatimuksista, tyyppitarkastuksesta ja EU vaatimustenmukaisuusvakuutuksesta löydät täältä.

Missä toimenpiteissä FFP2 hengityssuojaimia käytetään terveydenhuollossa?

FFP2 hengityssuojaimia käytetään terveydenhuollossa suojamaan hoitohenkilökuntaa ilmavälitteiseltä tartunnalta, sekä suojamaan potilasta pisaratartunnalta. Ilman välityksellä (pisaroiden ja aerosolien välityksellä) tarttuvat mikrobit ovat viruksia ja bakteereja. FFP2 hengityssuojaimia käytetään terveydenhuollossa erityisesti ensihoidossa ja erikoissairaanhoidossa, sekä aerosoleja tuottavien toimenpiteiden ja ilmavarotoimien yhteydessä, kun potilaalla on todettu tarttuva tauti tai on epäilys tarttuvasta taudista. Ilmavarotoimen tarkoitus on estää ilmateitse pienten ja kauan ilmassa leijuvien hiukkasten kautta leviävien sairauksien tarttuminen. Näitä pieniä hiukkasia leviä ilmaan yskiessä, aivastaessa ja hengitysteiden hoitotoimenpiteissä.

FFP2 hengityssuojaimia käytetään terveydenhuollossa seuraavien ilmavarotoimien yhteydessä:

  • Korona virus, COVID-19
  • Tartuntavaarallinen tuberkuloosi
  • MERS koronavirusinfektio
  • SARS koronavirusinfektio
  • Ebolavirusinfektio
  • Lintuinfluenssa (H5N1, H7N9, H7N7, H9N2)
  • Keuhkorutto
  • Marburg-virusinfektio (MVD)
  • Lassakuume
  • Krimin-Kongon verenvuotokuume (CCHF)

 

 

FFP2 hengityssuojaimet koronavirus (COVID-19) infektion hoidossa

Terveydenhuollossa käytetään FFP2 hengityssuojaimia potilaiden hoidossa, joilla on todettu koronavirus tartunta tai jos koronavirustartuntaa epäillään. FFP2 -hengityssuojaimia käytetään myös seuraavissa aerosoleja tuottavissa toimenpiteissä:

  • Keuhkoputken tähystys (bronkoskopia)
  • Kurkunpään tähystys (laryngoskoopia)
  • Intubaatio (varmistetaan tajuttoman ja nukutetun potilaan hapensaanti, asentamalla intubaatioputki äänihuulien välistä henkitorveen)
  • Sokkitilassa olevan tai näennäisesti kuolleen elvytys ennen intubaatiota
  • Suurivirtauksinen nenäkanyylihoito eli happihoito (Optiflow, Airvo)
  • Ekstubaatio (intubaatioputken poisto)
  • Nebulisaattorihoito (lääkesumuttimen eli nebulisaattorin käyttö)
  • Ylähammassuolikanavan tähystystoimenpiteet
  • Liman avoin imu (myös trakeostomian hoito, eli reiän teko henkitorveen)
  • Suukirurgian toimenpiteet
  • Nenäkirurgian toimenpiteet
  • Korvakirurgian toimenpiteet
  • Kasvokirurgia
  • Suun terveydenhuolto. Suun terveydenhuollossa käytetään venttiilittömiä FFP2 hengityssuojaimia voimakkaasti aerosoleja tuottavien laitteiden käytön yhteydessä, esimerkiksi turbiinipora, soodapuhallin ja ultraäänihammaskiven poistolaite.
  • Ruumiinavaukset

Näiden toimenpiteiden yhteydessä voidaan käyttää myös FFP3 hengityssuojaimia.

 

FFP2 hengityssuojaimet tartuntavaarallinen tuberkuloosi

Tartuntavaarallinen tuberkuloosin hoitotoimenpiteiden, potilashuoneessa ja potilaan kuljetuksen aikana käytetään FFP2 tai FFP3 hengityssuojaimia suojamaan hoitohenkilökuntaa ilmateitse saadulta tartunnalta.

 

FFP2 käyttö MERS koronavirusinfektio (Middle East respiratory syndrome) terveydenhuolto

MERS-CoV-virus tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen henkilön tai lähiympäristöön kanssa, sekä pisaratartuntana. MERS-CoV infektio on hengitystieinfektio, joka johtaa 33 % sairastuneiden kuolemaan ja luokitellaan erityisen tarttuvaksi taudiksi. Potilaan hoidossa käytetään FFP2 tai FFP3 suojaimia ennen eristyshuoneen menemistä, sekä sairastuneen henkilön kuljetuksen aikana.

 

Lintuinfluenssa A FFP2 hengityssuojaimien käyttö terveydenhuollossa

Lintuinfluenssa A tarttuu huonosti ihmisestä toiseen. Ihminen voi saada tartunnan virusta kantavasta linnusta, linnun ulosteista tai ympäristöstä jossa lintu on ollut joko kosketustartuntana tai pisaratartuntana. Lintuinfluenssa luokitellaan erityistä huomiota vaativaksi tartuntataudiksi. Sairastuneen henkilön hoidossa käytetään FFP2 tai FFP3 hengityssuojaimia varotoimenpiteenä suojautumaan ilmateitse tarttuvalta taudilta.

 

FFP2 hengityssuojaimien käyttö verenvuotokuumeilta suojautumiseen terveydenhuolto (Ebola-virusinfektio, Marburg-virusinfektio, Lassakuume, Krimin-Kongon verenvuotokuume)

Verenvuotokumeet kuten Ebola-virus, Marburg-virus, Lassakuume ja Krimin-Kongon verenvuotokuume ovat erityisen herkästi tarttuvia tauteja. Potilaiden hoidossa ja potilaiden siirrossa käytetään suojavarusteena FFP2 tai FFP3 hengityssuojaimia suojamaan henkilökuntaa ilman kautta tapahtuvalta tartunnalta.

 

Vesirokko ja yleistynyttä vyöruusu suojautuminen FFP2 hengityssuojaimet terveydenhuolto

Vesirokko ja vyöruusu ovat herkästi tarttuvia infektioita, jotka ovat molemmat vesirokkoviruksen aiheuttamia tauteja. Vesirokko tarttuu kosketustartuntana ja ilmateitse. Hoitotoimenpiteiden yhteydessä ja ennen potilashuoneeseen menoa ja potilaan kuljetuksen aikana käytetään FFP2 tai FFP3 luokan hengityssuojaimia suojautumaan.

Missä töissä FFP2 hengityssuojaimia käytetään rakennustyömaalla?

Eri rakentamisvaiheissa on useita työvaiheita, jotka tuottavat runsaasti pölyä. Pölyä syntyy ja siirtyy ympäröivään ilmaan purkutöiden, reikien porauksen, pintojen tasoite- ja hiontatöiden, laastien ja tasoitteiden sekoituksen, puumateriaalien työstön, seinä – ja lattiapäällysteiden työstämisen, siivouksen ja materiaalien siirtojen yhteydessä. Pöly pyritään hallita ensisijaisesti osastoinnilla, alipaineistuksen ja kohdepoiston avulla ja hengityssuojaimet tulee käyttää pölyntorjunnan viimeisenä toimenpiteinä. FFP2 suojaimet soveltuvat rakennustyömaalla seuraaviin tehtäviin suojaamaan käyttäjää haitallisilta pölyiltä ja maalisumulta:

  • Siivoustyöt. FFP2 suojaimien käyttö siivoustöiden yhteydessä edellytetään useassa kunnassa, kuten esimerkiksi Espoossa.
  • Ruiskumaalaus (vesiliukoiset maalit), maalaustyöt pensselillä tai telalla, sekä maalipintojen hionnan yhteydessä syntyy maalipölyä.
  • Tasoitetöiden yhteydessä tasoitteiden sekoitusvaiheessa ja tasoitteen ruiskutuksessa (kun tasoitemateriaali ei sisällä kiviaineita, esim. kipsilaasti). FFP2 maski suodattaa kipsipölyn ja muut tasoitepölyt ja estää niiden pääsyn käyttäjän keuhkoihin.
  • Puutöiden yhteydessä. Puupölyä syntyy puun työstön yhteydessä (sahaus ja hionta) ja puupöly voi aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä. FFP2 suodattavat puupölyn ja suojaa hengitysteitä.
  • Eristeiden ja villa asennus. Lasi- ja mineraalivillaeristeissä on epäorgaanisia mineraalikuituja, jotka irtoavat villan käsittelyssä, leikkauksen ja asennuksen tai purkutöiden yhteydessä. Villapöly aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä. FFP2 suojaimet suodattavat mineraalivillakuidut ja estävät niiden pääsyn keuhkoihin.
  • Metallin poraus ja sahaus
  • kuivalaastien ja sementtipohjaisten tasoitteiden sekoituksen yhteydessä syntyy emäksistä laastipölyä (sementtipöly), joka aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä. FFP2 estää sementtipölyn pääsyn keuhkoihin ja vähentää ärsytystä.
  • Kipsilevyjen asennus. Kipsipölyä syntyy kipsilevyjen asennuksessa ja kipsilevyjen (Gyproc, Knauf) työstössä. Kipsipöly ärsyttää limakalvoja ja hengityssuojaimet vähentää ärsytystä suodattamalla kipsipölyn hengitysilmasta
Runbo 2020 FF2 hengityssuojain vaatimustenmukaisuusvakuutus
Voiko FF2 maskeja käyttää rakennekynsien tekoon?

Rakennekynsien teon yhteydessä syntyy kynsien viilauksen ja hionnan yhteydessä pölyä, joka voi ärsyttää hengitysteitä. FFP2 maskit suodattavat rakennekynsien teon yhteydessä syntyvän hienon pölyn ja estää pölyn kulkeutumista keuhkoihin. Kertakäyttöiset hengityssuojaimet on tarkoitettu käytettäväksi yhden työvuoron ajan ja se tulee vaihtaa joka päivä uuteen suojaimeen.