Tuoteryhmät
Suodata hinnan mukaan

Näytetään tulokset 1–16 / 19

Palkkikengät ovat rakentamisessa käytettyjä liitososia, jolla samassa tasossa oleva puupalkkia tai koolauspuita kiinnitetään puurunkoon, betoniin, teräkseen tai muuraukseen.

 

Palkkikengät on helppo kiinnittää puutavaraan ja niillä saadaan tehtyä kestävät liitokset.

 

Palkkikenkä on U-muotoinen kiinnike ja siinä on siivekkeet sisäänpäin tai ulospäin, josta se kiinnitetään olemassa olevaan rakenteeseen. Sivekkeissä on eri mitoituksilla olevia reikiä palkkikengän kinnittämistä varten puuhun, betoniin, muuraukseen tai teräkseen. Asennettava palkki tai koolaus asennetaan palkkikengän U-muodon päälle, niin että se kantaa palkkia ja kiinnitetään sen jälkeen sivuilla olevista rei`istä ankkurinauloilla tai ankkuriruuveilla.

 

Palkkikenkä on pääasiassa kuumasinkitty tai ruostumaton rakentamisessa käytetty liitososa, jolla puurakenteet (puu-puu liitos) tai betonirakenteet ja puutavara (betoni-puu liitos) saadaan liitettyä helposti ja kestävästi toisiinsa. Palkkikenkä pitää rakennuksen/ rakenteen eri osat yhdessä.

Palkkikengät sisä- ja ulkokäyttöön

Kuumasinkityt palkkikengät soveltuvat sisäkäyttöön ja ruostumattomasta teräksestä valmistetut palkkikengät ulkokäyttöön.

Palkkikenkä varmistaa puurakenteiden kestävät liitokset ja niitä käytetään esimerkiksi:

  • terassin runkopuiden asennus
  • portaiden rungon asennus
  • alapohjan puupalkkien asennus
  • välipohjan koolauksen rakentaminen
  • parvekkeen lattian koolauspuiden asennus
  • parvekkeen katopalkkien asennus
  • kattopalkkien asennus
  • pilari-palkki liitoksissa
  • puupalkkien ja koolauspuiden liitoksissa mm. seinärunkoon

Palkkikenkä asennusohje

Palkkikenkä valitaan käytetyn puutavaran ja käyttötarkoituksen mukaisesti. Rakennesuunnittelija määrittelee kantavissa rakenteissa palkkikenkien vahvuuden ja koon, sekä kiinnityksessä käytettyjen ruuvien tai naulojen mitoitukset ja kappalemäärät.

Palkkikengän valintaan vaikuttavat esimerkiksi tuulikuorma, lumikuorma ja rakennuksen käyttöaikainen kuorma, sekä se halutaanko liitoksien olevan näkyvillä (N-malli) tai osin piilossa (I-malli).

Lisäksi on olemassa nk. piilo palkkikenkiä joiden asennus voidaan toteuttaa niin, että liitos-osia ei jää asennuksen jälkeen näkyviin.

Ansennus tapahtuu pääsääntöisesti palkin alapuolelle kannattelemaan asennettavaa palkkia. Asennettavan palkkikengän tulisi olla mitoitukseltaan suhteessa palkin kokoon ( leveys x korkeus). Tällä varmistetaan, että liitos tiukka, vahva ja kestävä, eikä puutavara pääse liikkumaan.

Mittaa ja merkitse asennuslinja, johon palkkikengät asennetaan. Käytä merkkaamiseen linjalaaseri, timpurinkynä tai merkkauskynä ja mittanauha. Kiinnitä palkkikengät rakennesuunnitelmissa olevan palkkijaon mukaisesti 5 x 40 ankkuriruuveilla puurakenteseen tai betoniruuvilla betoniin.

Esimerkiksi alapohjan tai  välipohja rungon asennuksen yhteydessä, puutavara nostetaan paikoilleen asennettuun palkkikenkään ja kiinnitetään sen jälkeen palkin molemmilta puolilta ankkuriruuveilla tai ankkurinauloilla. Huomioi asennuksen yhteydessä riittävät naula tai ruuvimäärä rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaisesti.

Kantavissa rakenteissa tulee käyttää hyväksyttyjä kuumasinkittyjä tai ruostumattomia palkkikenkiä, joissa on vahva runko, joka kestää paremmin vääntöä mikä syntyy leikkaus- ja vetovoimista.

Selaa tuotetietoja ja hintoja helpommin!

Kun haluat vastaanottaa hinnaston sähköisesti jätä sähköpostiosoitteesi tai vaihtoehtoisesti postiosoitteesi jos valitset mieluummin selattavan hinnaston.

Etsimme jälleenmyyjiä ympäri suomea ja ruotsia!

Tuotteemme soveltuvat rautakaupoille, rakennusalan kiinnikkeitä myyville yrityksille, rakennusalan yrityksille, teollisuuden ja terveydenhuollon käyttöön. Jos olet kiinnostunut myymään tuotteitamme ole yhteydessä Joeliin.