Selaa verkkokaupan osastoja ja tuotteita

Miksi koronaviruksen tartuntamäärät ovat Suomessa ja Euroopassa kasvussa rokotteista huolimatta? Ja mikä on paras tapa suojautua Delta virusta vastaan?

Koronaviruksen delta variantin tarttuvuus

Koronaviruksen Delta variantti, eli B.1.617.2 on todettu tarttuvan noin 2 kertaa herkemmin, kun aikaisemmat Koronaviruksen variantit ja se on luokiteltu WHO:n toimesta huolestuttavaksi koronavirusmuunnokseksi, johtuen sen suuremmasta tarttuvuudesta ja leviämistehosta. Aikaisempien koronavirus varianttien kohdalla virus on tartunnan saanut on tartuttanut keskimäärin kaksi ihmistä, delta-muunnoksen kohdalla tartunnan saa nyt keskimäärin neljä  – yhdeksän ihmistä. Yhdysvaltojen tautikeskus CDC arvioi, että Delta leviä helpommin kun Ebola ja yhtä herkästi kun vesirokko (Kuuskoski, K 2021; Graff, P 2021). EU/EEA alueella tartunnat ovat jatkaneet kasvua neljättä viikkoa peräkkäin (tilanne viikko 29) ja ECDC odottaa tartuntojen jatkuvan kasvua seuraavien viikkojen ajan.

Rokotteiden suoja deltavarianttia vastaan huonompi kun aikaisemmin oletettu

Myös täyden rokotussarjan (eli ensimmäisen ja tehosterokotuksen saaneet) saanneilla on todettu Delta variantin aiheuttamia tartuntoja. Israelissa 57.1 % väestöstä on saanut täyden rokotussuojan, siitä huolimatta puolet Delta viruksen tartunnoista on todettu täyden rokotussuojan saanneilla Pfizerin rokotteen kohdalla. Yhdysvalloissa tautikeskuksen CDC:n tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että Massachusettsissa 66% tartunnan saaneista oli saanut täyden rokotussuojan. Israel on siirtynyt maskien käyttöön sisätiloissa ja myös CDC on palauttanut maskisuosituksen käyttöön tietyissä tilanteissa (sisätiloissa) täyden rokotussarjan saanneille WHO:n Bruce Aylward patistaa myös täysin rokotettuja käyttämään kasvomaskeja ja ottamaan varmaan päälle, koska joidenkin ihmisten kohdalla rokotteiden suoja ei toimi ja on mahdollisuus, että rokotteet eivät toimi tarkoituksenmukaisesti (Graff, P. 2021). Samoilla linjoilla on myös Kanta-Hämeen sairaalan johtaja ylilääkäri Sally Leskinen, joka kertoo Iltalehden haastattelussa ”ettei rokotteiden tuomaan suojaan voi tuudittautua ja tarvitaan lisätoimia” (Hänninen, S. 2021).

Delta variantin oireet

Delta-variantin oireet eroavat aikaisemmista koronaviruksesta tutuista oireista ja ne voivat viitata lähinnä tavalliseen flunssaan, minkä vuoksi kaikki eivät välttämättä hakeudu testeihin ja saattavat levittää virusta itse tietämättä. Uutta huolta aiheuttaa uusi delta-muunnos nimeltä Delta plus B.1.617.2, johon Astra Zenecan rokote ei tarjoa suojaa ja joka tarttuu Delta-muunnosta herkemmin. Delta-plus virusmuunnosta on löydetty Kanadassa, Intiassa, USA:ssa, Britanniassa, Portugalissa, Sveitsissä, Venäjällä, Japanissa, Puolassa, Nepalissa ja Kiinassa (Mishra, S. 2021).

 

FFP2 ja FFP3 hengityssuojaimet parempi suoja koronaviruksen Delta varianttia vastaan

THL suosittelee pitämään kahden metrin turvavälin muihin ihmisiin, huolehtimaan käsihygieniasta ja käyttämään kasvomaskia, kun liikkuu paikassa missä on muita ihmisiä. Kanta-Hämeen sairaalassa toukokuussa 2021 puhjennut Delta variantin aiheuttama sairaalaepidemia, antaa aihetta miettimään onko kasvomaski riittävä suoja Delta-muunnosta vastaan. Intian-variantti levisi sairaaloissa turvatoimista, eli kirurgisten maskien käytöstä huolimatta. Kasvomaskien käytössä on olennaista, että kaikki käyttävät niitä, muuten niistä ei ole riittävästi hyötyä. Kanta-Hämeen sairaala onkin siirtynyt parempaa suojaa tarjoavien FFP2 hengityssuojaimien ja FFP3 hengityssuojaimien käyttöön. (Hänninen S. 2021)

Saksassa käytetään lääketieteellisen käyttöön sopivia FFP2 hengityssuojaimia kasvomaskien tilalla, koska ne tarjoavat oikein käytettynä paremman suojan koronavirusta ja Delta-muunnosta vastaan. Syy miksi Suomessa ei ole suositeltu FFP2 hengityssuojaimien käyttöä viruksen torjunnassa on Erja Mäkelän (Työterveyslaitos) mukaan pelko, että ne loppuisivat kesken (Rautio M. 2021). Tämä pelko ei ole aiheellinen, FFP2 hengityssuojaiminen saatavuus on hyvä ja pystymme toimittamaan niitä lyhyessä ajassa miljoona kappaletta.

Hengityssuojaimet suoraan varastosta ja nopealla toimituksella tilaa tästä!

 
Kumpi suojaa paremmin delta-muunnosta ja koronavirusta vastaan hengityssuojain vai kasvomaski?

Hengityssuojain suojaa paremmin koronan delta-muunnosta ja koronavirusta vastaan. Hengityssuojaimien suodatustehokkuus on FFP2 hengityssuojaimissa 94 % ja FFP3 hengityssuojaimissa 99 %. Hengityssuojain suojaa sekä sen käyttäjää, että muita henkilöitä, koska se estää pisaroiden leviämisen ja lisäksi suodattaa hengitysilmasta virukset ja muut epäpuhtaudet oikein käytettynä. Hengityssuojaimia käytettäessä tärkeä on, että se istuu tiivistii ja tarvittaessa tiiveyttä säädetään, niin että hengityssuojain toimii oikein.

Kasvomaksit ja kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat ensisijaisesti muita ihmisiä ja niistä on ainoastaan hyötyä, kun kaikki muut henkilöt jotka ovat samassa tilassa käyttävät niitä. Kasvomaskit ja suu-nenäsuojukset eivät istu yhtä tiukasti kasvoja vasten, kun hengityssuojaimet, minkä vuoksi ne aiheuttavat herkemmin vuotoja.

Useassa tutkimuksissa joissa on vertailtu hengityssuojaimien ja kasvomaskien hyötyä on todettu, että käyttämällä FFP2 ja FFP3 hengityssuojaimia henkilökunnan tartunnat on saatu painettua minimiin.

Mikä ero on kirurgisella kasvomaskilla (suu-nenäsuojuksella) IIR ja type II?

Kiruginen suu-nenäsuojus IIR ja kirurgisen suu-nenäsuojuksen type II ero on roiskesuojaus. Kirurginen suunenäsuojus IIR on roiskesuojattu, eli se suojaa eritteiltä ja veriroiskeilta, minkä vuoksi sitä käytetään yleensä leikkaussalissa.

Kirurgisen kasvomaski IIR ja kirurgisen kasvomaskin type II suodatustehokuus on molemmissa > 98 %. Asiakaspalvelu tilanteissa, toimistotöissä ja työmaalla type II riittää, kun siellä ei olla eritteiden kanssa tekemisessä.

Mikä ero on hengityssuojaimella ja kasvomaskilla?

Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä. Pisaroita leviä hengityksen, yskimisen, aivastamisen, puhumisen ja laulamisen kautta ympäristöön. Kasvomaskia käyttämällä suojaat siis muita ihmisiä saamasta tartunnan, kun kasvomaski estää pisaroiden ja virusten leviämistä hengityksen kautta. Koronavirus tartunta voi olla täysin oireeton, minkä vuoksi on tärkeää, että kaikki henkilöt käyttävät kasvomaskeja sisätiloissa ja estävät pisaroiden (ja samalla viruksen) leviämisen.

Kumpi suojaa paremmin delta-muunnosta ja koronavirusta vastaan hengityssuojain vai kasvomaski?

Hengityssuojain suojaa paremmin delta-muunnosta ja koronavirusta vastaan. Hengityssuojaimien suodatustehokkuus on FFP2 hengityssuojaimissa 94 % ja FFP3 hengityssuojaimissa 99 %. Hengityssuojain suojaa sekä sen käyttäjää, että muita henkilöitä, koska se estää pisaroiden leviämisen ja lisäksi suodattaa hengitysilmasta virukset ja muut epäpuhtaudet oikein käytettynä. Hengityssuojaimia käytettäessä tärkeä on, että se istuu tiivistii ja tarvittaessa tiiveyttä säädetään, niin että hengityssuojain toimii oikein.

Kasvomaksit ja kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat ensisijaisesti muita ihmisiä ja niistä on ainoastaan hyötyä, kun kaikki muut henkilöt jotka ovat samassa tilassa käyttävät niitä. Kasvomaskit ja suu-nenäsuojukset eivät istu yhtä tiukasti kasvoja vasten, kun hengityssuojaimet, minkä vuoksi ne aiheuttavat herkemmin vuotoja.

Useassa tutkimuksissa joissa on vertailtu hengityssuojaimien ja kasvomaskien hyötyä on todettu, että käyttämällä FFP2 ja FFP3 hengityssuojaimia henkilökunnan tartunnat on saatu painettua minimiin.

Lähteet:

ECDC, Covid-19 surveillance report, week 29, 29.7.2021 (online) viitattu 3.8.2021, saatavilla: https://covid19-surveillance-report.ecdc.europa.eu

Kuuskoski, K. 2021 Näin deltakorona leviä- apulaislääkäri kertoo tuoreet neuvot tartunnan välttämiseksi, 3.8.2021 (online) viitattu 3.8.2021, saatavilla: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008165538.html

Graff, P. 2021 ”The war has changed CDC says, calling for new response to Delta variant”, 31.7.2021 (online) viitattu 3.8.20201, saatavilla: https://www.reuters.com/world/asia-pacific/skorea-announces-vaccination-plan-18-49-year-olds-2021-07-30/

Mishra, S. 2021 “How dangerous is the new Delta Plus variant? Here`s what we know. 2.7.2021 (online) viitattu 3.8.2021, saatavilla https://www.nationalgeographic.com/science/article/how-dangerous-is-the-new-delta-plus-variant–heres-what-we-know

Salonen, H. 2021 ”Supernopea delta-variantti: koronan oireean onkin ensin päänsärky ja ”outo” olo”, 28.7.2021 (online) viitattu 3.8.2021, saatavilla: https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/8ee42476-cf44-4213-94d5-d9a372c2eda4

THL 4.6.2021 Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (online) viitattu 3.8.2021, saatavilla https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille